Tweede Noordland Transhumance
Sprekers
Sylvia Berends (1951) is GZ psycholoog-psychotherapeut. Ze was tot april 2006 werkzaam bij de Meerkanten volwassenenzorg ambulant, en voerde daarnaast een eigen praktijk voor systemische constellaties. Ze was in de Meerkanten initiatiefnemer van de interne training mindfulness.
Ze woont en werkt sinds april 2006 temidden van de lavendelvelden en weidse vergezichten in de Alpes de Haute Provence, en realiseert daar met haar partner Frank Berends haar droom in de vorm van een oude Provençaalse boerderij annex trainings- en retraitecentrum: '“La Blache'”.

mindfulness

Mindfulness is gebaseerd op de Boeddhistische zelf-kennis methode van de Vipassana inzichtmeditatie.
Voor het eerst in de praktijk van de Westerse gezondheidszorg toegepast door dr.Jon Kabat- Zinn in zijn mindfulness Based Stress Reduction programma voor chronische en terminale somatische aandoeningen.
Het toepassingsgebied heeft zich de laatste 15 jaar, eerst langzaam maar thans explosief, ontwikkeld. Zo oefent Marsha Linehan in haar DGT programma voor borderline patienten de zogenaamde kernoplettendheid vaardigheden gebaseerd op en geinspireerd door het model van Kabatt Zin. En een groep Engelse onderzoekers (Segal, Williams en Teasdale) pasten het programma succesvol toe bij clienten met een recidiverende depressie.
Effect onderzoek van cognitieve therapie gaf aan het einde van de vorige eeuw als neveneffect dat de houding van clienten ten opzichte van hun dysfunctionele gedachten ook veranderde. Dit effect is door de Engelse onderzoekers in hun studie mindfulness Based Cognitive Therapy for Depression tot het centraal werkende mechanisme verheven met als benaming decentering, ook wel disidentificatie of onthechting genoemd.
mindfulness is aandacht schenken op een bijzondere manier: doelbewust, in het moment en zonder oordeel.
De kern van de aandachttraining is het verwelkomen, toestaan, inviteren van en openstaan voor het niet gewenste en het aannemen van een houding van vriendelijkheid jegens iedere ervaring. In onze doe-modus proberen we constant de als frustrerend ervaren discrepantie tussen werkelijke en gewenste toestand te veranderen. In aandachttraining oefenen we met niet-veranderen, en nemen we de discrepantie en onze reactie daarop alleen maar waar.

Gedurende de week in La Blache zullen we zelf ervaring opdoen met mindfulness, en ons in verschillende oefeningen en discussies verdiepen in de toepassingsmogelijkheden binnen en in combinatie met onze interventies. We staan ook stil bij hoe mindfulness kan bijdragen aan het eigen functioneren als behandelaar, leidinggevende en collega.