Tweede Noordland Transhumance
Sprekers
Frank Berends (1953) is GZ-psycholoog. Hij is oprichter van Transhumance Coaching en Training en partner van Berends Que Performance, die onder andere de leergang Beleidspsychiatrie en daaruit voortvloeiende aktiviteiten realiseert. Sinds 2004 verzorgt hij trainingen en coachingstrajecten in Zuid Frankrijk op zijn eigen trainingscentrum '“La Blache'”.
Na vele jaren als behandelaar en beleidsfunctionaris/manager in de GGZ te hebben gewerkt heeft hij zich gericht op organisatie- en managementontwikkeling in de gezondheidszorg. Sinds 2003 doet hij dit als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie: www.transhumance.nl, www.lablache.com en www.berends-que-performance.nl.

"Theory U" en "Presencing"

Einstein stelde: "fundamental problems cannot be solved at the same level of thought that created them" (€œTheory U, Otto Scharmer, 2007).

In de tweede 'œNoordland transhumance' trainingsconferentie maakt u kennis met een nieuw paradigma over leiderschap en 3de orde verandering bij complexe vraagstukken. Op basis van 10 jaar onderzoek en toepassingen ontwikkelden Otto Scharmer, Peter Senge, Jaworski e.a. van het Massachusets Institute of Technology een nieuwe kijk op en aanpak van leidinggeven aan '€œdiepgaande'€ veranderingsprocessen. Met 'œdiepgaand' duiden zij op het '€œ3de orde karakter' van de verandering. Daar is sprake van wanneer een probleem vanuit een volledig nieuw perspectief wordt benaderd, vanuit het inzicht en bewustzijn dat de tot dusverre geprobeerde oplossingen deel van het probleem zelf zijn en tot meer van hetzefde leiden. Centraal staan het achten en onderzoeken van de feiten zonder oordeel, het bewust worden van de eigen blinde vlek en het eigen aandeel aan de creatie en de in standhouding van de realiteit zoals die zich aan je voordoet, het loslaten van het bekende ("presencing"), het laten komen van nieuwe mogelijkheden ("the emerging future"), en vandaaruit ontwikkelen en realiseren van de nieuwe oplossingen.


De aanpak wordt succesvol toegepast bij zeer complexe sociaal-economische, ecologische en politieke wereldvraagstukken, zoals waarmee bijvoorbeeld het 'œGlobal Leadership Initiative' zich bezighoudt.
De U-process benadering vertoont verwantschap met psychotherapeutische benaderingen als Mindfulness Based Cognitive Therapy, Acceptance en Committment Therapy, focusing en systemisch werk.

In de tariningsconferentie onderzoeken we de mogelijkheden van het U proces en Presencing voor de psychiatrische praktijk.
We doen dat op 2 manieren: door deze materie expliciet te behandelen en te bespreken in relatie tot de professionele praktijk, en door het gedurende de hele week zelf een "U proces" te ondergaan. We doen aan de hand van het thema 'œomgaan met het gegeven van onzekerheid en niet weten in de eigen professionele en persoonlijke praktijk'€. Dit doen in kleine groepen, en daarmee beginnen we op de eerste dag.

De oefeningen in mindfulness die elke dag aangeboden worden ondesteunen dit proces.

Literatuur:
C.Otto Scharmer Theory U,
Leading from the future as it emerges,
The social technology of Presencing 2007
ISBN 10: 0-9742390-5-4
ISBN 13: 978-0-9742390-5-7
Senge, Sharmer, Jaworski, Flowers Presence
Een ontdekkingsreis naar diepgaande verandering in mensen en organisaties, 2004
Academic service,
ISBN: 9052615268